Kurser under GLUPSK på Dalsland

Under GLUPSK på Dalsland 2018 finns två spännande kurser för dig som gillar att arbeta med händerna. Beth Moen erbjuder en två dagar lång kurs i svepteknik eller så kan du kan tälja en ölgås tillsammans med Anja Sundberg. 


Tälj en ölgås med Anja Sundberg

Söndag 26 augusti kl. 10.00 – 18.00

Tälj en ölgås/ fågelskål med skärande verktyg i färskt trä. Under en lång och intensiv dag får du tälja en ölgås. En ölgås är ett festligt nummer i det gamla bondesamhället; i praktiken en skål ämnad att dricka ur eller lägga godsaker i. Fågelformen är till för att göra livet roligare.

Kursledare är Anja Sundberg, unik i sin fantasifullhet och förmåga att utnyttja träbitars och vassa verktygs potential till form och munterhet. Hon är en van kursledare, bosatt i Vingåker. Kursen är en del av Västarvets Hemslöjdskonsulenters satsning på matslöjd och slöjdmat och hålls i samband med GLUPSK på Dalsland. Den genomförs i samarbete med Mötesplats Steneby, GLUPSK och ABF.

Du behöver förkunskaper inom slöjd/hantverk.

Kursavgift: 800 kr. Lunch står du för själv. Vid behov av boende, boka förslagsvis på Villa Weidling eller Fröskog Bed & Breakfast.

Anmäl dig här!


Brutalsvep med Beth Moen

24 augusti kl. 14.00 - 19.00 &

25 augusti kl. 10.00-17.00.

Kurs i svepteknik, från klyvning av stock till basning och böjning.

"Svepasken är död"!" hördes någon ropa, varefter stor inspiration till en svepkurs infann sig. Svep är den korta benämningen på kärl bestående av böjda träspån, samt processen för att skapa dessa. Under denna kurs fokuserar vi just på framställningen av själva materialet. Från klyvning av stockar med kilar och späckjärn, till dimensionering och tillslätning av spånen och slutligen böjning.

Kursledare är Beth Moen, finsnickare med gesällbrev och sedan 20 år huvudlärare i traditionell träslöjd på Sätergläntan, institutet för slöjd och hantverk. Kursen är en del av Västarvets Hemslöjdskonsulents satsning på Matslöjd och Slöjdmat, och hålls i samband med matfestivalen Glupsk på Dalsland på Fengerfors bruk. Den genomförs i samarbete med Möteplats Steneby, Glupsk på Dalsland och ABF.

Kursavgift: 1400 kr. Lunch köper du själv på plats. Vid behov av boende, boka förlagsvis hos Vill Weidling eller Fröskog Bed & Breakfast.

Anmäl dig här!