Lördag kl 11-16

11.00 INVIGNING OCH ÖPPNING

11.00 MUSIK GALLIMATIAS ORKESTER
Låtar och sånger från gränstrakterna mellan det finska vemodet, det svenska svårmodet och det amerikanska högmodet -deras eget musikaliska Treriksröse.

11.30 GLUPSKA KÖKET
Ny vardagsmat MARIA ZIHAMMOU
Maria berättar hur man på ett hållbart sätt kan lyckas att laga godare och enklare vardagsmat, om att handla smartare, ta hand om matresterna och planera matlagningen. Vi ger oss ut och möter maten på en resa runt jorden och pratar om framtidens smakhorisonter. Föredrag och workshop där man även får möjlighet att köpa Marias kokbok, Ny Vardagsmat

11.30 FÖREDRAG I FÖNSTERVERKSTAN
Kafferepets historia BIRGITTA RASMUSSON
Med nästan 50 böcker i bagaget är hon bakbokslegendaren som har inspirerat och väglett generationer av bakentusiaster. Hon är kvinnan som varit med och skrivit böckerna Rutiga kokboken och Sju sorters kakor. Kafferepets historia är ett ämne som lockar, kafferepet är fortfarande hett.

12.00–15.00 WORKSHOP I SMEDJAN fr 10 år och uppåt
Prova på smide JESSICA FLEETWOOD
Prova på smide med feministsmeden Jessica Fleetwood i ca 15 minuter.
Kom och smid något matnyttigt! Varför inte ett grillspett till marshmallows eller kanske ett växtstöd till din sockerärta?

12.00–15.00 WORKSHOP I OCEANHALLEN
Prova att laga och smaka ÄTA TILLSAMMANS
Testa att laga mat från olika kulturer med Äta Tillsammans-gänget från Dals Långed! Under året som gått har de träffats på torsdagskvällar för att mötas kring maten och smaka på varandras rätter. Mat från hela världen har lagats och ätits tillsammans. Nu kommer projektets hjärnor till Glupsk - och ni är alla bjudna! Let’s eat together.

13.00 FÖREDRAG I FÖNSTERVERKSTAN
Fermentera; mat med jäst, mögel & bakterier SURTANTEN
Jenny Neikell är folkhälsovetaren som sadlade om och blev Surtanten. Med surkål i blodet berättar hon om syrning med hjälp av levande, hälsosamma mikroorganismer som skapar fantastiska smakupplevelser. Allt utifrån sin bok Fermentera; mat med jäst, mögel & bakterier.

13.00 MUSIK GALLIMATIAS ORKESTER

13.00–15.00 WORKSHOP FÖR BARN I OCEANHALLEN
Färg och tryckstämplar med grönsaker KERSTIN HELENESDOTTER
Prova att göra färg och tryckstämplar med grönsaker med Kerstin Helenesdotter från Tillsammansodlingen.

13.30 GLUPSKA KÖKET 
SÅ FUNGY!
Hur går fermentering till? Och vad är tempeh egentligen? Så Fungy! har svaret. Med en stark dos självrelativering och passion för allt som närmar sig mögel, svamp och annat småkryp. Yes, very “fungy”, indeed!

14.00–16.00 WORKSHOP I OCEANHALLEN
Förädla ditt skräp JOHANNA TÖRNQVIST
Hur kan vi använda våra lokala resurser och det överflöd av material som det moderna samhället skapat i vårt hantverk? I denna workshop förädlar vi vårt skräp och skapar dekorativa tillbehör av våra egna sopor. Inledande introduktion av Johannas arbete och om hållbarhetsfrågor i allmänhet. Allt material ingår, men du är naturligtvis välkommen att ta med ditt eget skräp! Max 20 deltagare.

14.00 VISNING AV UTSTÄLLNING I FÖNSTERVERKSTAN
Fikabordet KAROLINA HÄGG 
Se ”Hela helgen” kl 11.

14.30 FÖREDRAG I FÖNSTERVERKSTAN
De sju sorternas kakor BIRGITTA RASMUSSON
Småkakorna är mer populära än någonsin och vem vet mer om kakor än kakdrottningen, bullgumman, kaktanten och småkakans apostel - Birgitta Rasmusson?

14.30 GLUPSKA KÖKET
JÄGARFÖRBUNDET OCH AXELS CHARK
Jägarförbundets Janne ”kocken” Karlsson lagar viltmat av råvaror från Axels chark. Välkommen att smaka!

15.00 VID ENTRÉN 
Vandring i Tillsammansodlingen DAVID EKELUND
Följ med på en inspirerande vandring i Tillsammansodlingen i Fengersfors med David Ekelund, trädgårdsmästare och initiativtagare, som berättar om hur de odlar grönsaker och gemenskap.

15.00 MUSIK GALLIMATIAS ORKESTER

15.30 GLUPSKA KÖKET 
Med naturen som skafferi SVENSK GOURMETSVAMP
Svamp som smakar hummer, granskott och ramslök. Svampkonsulenten Malin Mobrandt guidar oss genom naturens skafferi.

16.00 MATMARKNADEN PACKAR IHOP FÖR DAGEN

17.00–19.00 WHISKYPROVNING I FÖNSTERVERKSTAN
Småfatens magi MACKMYRA - SVENSK WHISKY
Vi får chansen att prova flera sorter av detta svenska whiskymärke. Håkan Alexandersson från Mackmyra Svensk Whisky berättar om Småfatens magi. Det innebär att vi först provar råsprit för att sen jämföra med när den har legat på olika 30-litersfat, till exempel svensk ek, oloroso, bourbon och så vidare...
OBS. Separat biljett krävs, ingår inte i entréavgiften. 18-årsgräns. Begränsat antal platser och förbokning. Läs mer HÄR!

 

 

 

Söndag kl 11-16

11.00 ÖPPNING

11.00 MUSIK WENERN BRASS
Åmåls musikskola med dirigent Jörgen Johansson

11.30 MUSIK GALLIMATIAS ORKESTER

11.30 FÖREDRAG I FÖNSTERVERKSTAN
Örter till nytta och nöje LISBETH ALMARK 
En berättelse om kulturhistorisk användning, kulinarisk fröjd och örter i huskurer. Lisbeth Almark har vuxit upp med örter, hennes första örtagård kom till på 70-talet och i 25 år drev hon Örtagården Mon, en av de största örtagårdarna i Norden med besöksträdgård och utbildning. Idag är Lisbeth bosatt i Bengtsfors.

11.30 GLUPSKA KÖKET 
JÄGARFÖRBUNDET OCH AXELS CHARK 
Se lör kl 14.30.

12.00–15.00 WORKSHOP I SMEDJAN  fr 10 år & uppåt
Prova på smide JESSICA FLEETWOOD
Se lör kl 12.

12.00–15.00 WORKSHOP I OCEANHALLEN
Prova att laga och smaka ÄTA TILLSAMMANS 
Se lör kl 12.

12.30 FÖREDRAG I FÖNSTERVERKSTAN
Hållbar njutning i alla led PAUL SVENSSON
Det spelar egentligen ingen roll var eller vad man lagar – och faktiskt inte heller alltid hur mycket erfarenhet man har. Vad man lagar sin mat av, är däremot väldigt viktigt. Paul Svensson är TV-kocken, krögaren och kokboksförfattaren som från Fotografiskas restaurang levererar “hållbar njutning i alla led”. Om den enkla och naturliga maten – den som i själva verket är grunden i all matlagning, men också den mest avancerade.

12.30 MUSIK PÅ SCENEN WENERN BRASS
Åmåls musikskola med dirigent Jörgen Johansson

12.30 GLUPSKA KÖKET 
Med naturen som skafferi SVENSK GOURMETSVAMP 
Se lör kl 15.30.

13.00–15.00 WORKSHOP FÖR BARN I OCEANHALLEN 
Färg och tryckstämplar med grönsaker KERSTIN HELENESDOTTER 
Se lör kl 13.

13.00 MUSIK GALLIMATIAS ORKESTER

13.30 GLUPSKA KÖKET 
PAUL SVENSSON
Se, hör och smaka när Paul Svensson lagar mat på varor från festivalens utställare.

13.45 FÖREDRAG I FÖNSTERVERKSTAN
Utveckla mathantverket ELDRIMNER
Eldrimner är ett nationellt centrum för mathantverk som ger kunskap, stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige, allt för att mathantverket ska utvecklas. Mathantverksrådgivning på plats för både den professionella utövaren och den som klurar på att kanske starta något!

14.00–16.00 WORKSHOP I OCEANHALLEN
Tillverka ditt eget papper KALLE & CAJSA
Prova på att göra papper på hantverksmässigt vis och färga med grönsaker.

14.30 FÖREDRAG I FÖNSTERVERKSTAN
Bonden lika viktig som bagaren! BAGAREN & BONDEN
Kulturgrödor, närhet och långsiktighet ger ett hälsosamt, vackert och gott livsmedel. Bagaren & Bonden är det ekologiska hantverksbageriet från Malmö där ursprung och tid är allt. Hör Karl Söderlunds berättelse om hur han som civilingenjör valde att starta bageri och om hur bondens betydelse är lika viktig som bagarens för att skapa ett bra livsmedel.

15.00 GLUPSKA KÖKET 
Smaka på Västsverige  SJÖSIDAN & BALDERSNÄS

15.00 MUSIK GALLIMATIAS ORKESTER

16.00 SUMMERING AV GLUPSK PÅ DALSLAND
JOHAN ABENIUS, DALSLANDS TURIST AB

 

 

 

Hela helgen bjuds besökare dessutom på

 

11.00–16.00 Grilla pinnbröd och hitta på andra roliga saker ÄRRSJÖBLOMMANS SCOUTKÅR

11.00–16.00 UTSTÄLLNING I JONNYS GARAGE
The colour within THERÉSE CARLSSON
En utställning i laboratorieformat där Therése Carlsson arbetar med naturliga färgningsprocesser, utforskar dess möjligheter och begränsningar i en konstnärlig process.

11.00–16.00 UTSTÄLLNING I GALLERIET GLUPSK
Kajsa Söderlund, Fritiof Runhall, Marion Larsson och Artisan bread
En utställning med konstnärer, slöjdare och bagare med mat som gemensam nämnare.

11.00–16.00 UTSTÄLLNING I FÖNSTERVERKSTAN
Fikabordet KAROLINA HÄGG
Material: socker
Karolina Hägg använder de bruksföremål vi förknippar med att äta, att laga mat med och att ha på matbordet som utgångspunkter för att skapa en ny situation kring en måltid. I detta fall är det fikabordet hon undersöker, omvandlar och reflektera kring.

11.00–16.00 FILMBUSSEN
SE FILMER I NOT QUITES NYA TEATERBUSS.
Tina-Marie Qwiberg, Stella Palm, Funny Livdotter och Johanna Törnqvist.
Se Tina-Marie Qwibergs dokumentär ”Sista skörden” om hur vår viktiga matjord håller på att utrotas. Vi visar också filmer av konstnärerna Stella Palm, Funny Livdotter och Johanna Törnqvist.

& ÖPPET HOS
Brukets Papper&Bok, Brukets Godaste, Not Quite Butik och Not Quite Café & Bistro

 

 

MED RESERVATION FÖR EVENTUELLA ÄNDRINGAR.

 

Under hela GLUPSK på Dalsland träffar du även alla våra utställare på vår matmarknad som är öppen kl. 11.00-16.00