Nyhet

Permakultur, vad är det?

Allt som lever på jorden befinner sig i den tunna biosfär som omger den här planeten. Vi människor tycks dock ha fått för oss att vi här kan bära oss åt lite hur vi vill. Vi drar upp fossil energi ur marken, plogar och röjer, far hit och dit i med bil, båt och flyg.  Men hur länge kan vi hålla på som om det inte fanns en morgondag? Inte särskilt länge till visar det sig när man tittar efter. Vi befinner oss vid tillväxtens gränser. Många viktiga resurser håller på att ta slut, vårt klimat förändras, matens näringsinnehåll försämras. Allt ser ganska oroligt ut, hur ska vi kunna åstadkomma en hållbar mänsklig kultur/verksamhet på planeten Jorden?

Det finns egentligen bara ett sätt, vi måste ta lärdom av hur ekosystem fungerar. Naturen kan återhämta sig från stora omställningar, reparera sig själv och skapa massor av organiskt liv till på köpet! Det allra viktigaste ekosystemen finns under våra fötter. Det är mikrolivet där nere som avgör hur din mat ska smaka, vilka näringsämnen växten kommer att innehålla och hur väl marken ska kunna fortsätta producera mat tills planeten en dag slukas av solen.

Permakultur är ett planeringsverktyg som visar hur du kan odla och leva hållbart genom att samarbeta med ekosystemen. Permakultur är framtiden!

Ylva Arvidsson med familj har skrivit den första handboken om permakultur på svenska för nordiska förhållanden. Hon kommer till Glupsk på söndagen för att berätta mer i en föreläsning som ger hopp och inspiration.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.