VI HAR BJUDIT IN GÄSTER!

Programmet till GLUPSK på Dalsland 2022 börjar ta form. Vi har bjudit in massor med gäster för föreläsningar, workshops och mycket annat spännande. Allt från fermentering och fejkmat till matfotografering och häxor. 

Jenny Neikel- SURtanten

TEMPHE & BALJVÄXTER I VÅR VÄXTZON

Tempeh är fermenterade baljväxter som vävs samman till ett fast block med hjälp av mögelsvampen Rhizopus. Tempeh är klimatsmart och full av protein, fibrer och umami.  Traditionell tempeh är gjort på sojabönor, men självklart kan du använda dalsländska råvaror istället!

Jenny Surtanten är expert på fermentering med över 20 års erfarenhet och i föreläsningen demonstrerar hon tillverkningen av denna superfood! Hon ger en ordentlig teoretisk grund kring mögelfermentering, framgångsfaktorer och felsökning, tempehns ursprung, hälsofördelar och lite serveringstips. Tillsammans med lokala odlare diskuteras vilka växter som passar att odla för tempeh i Dalsland.

 ——–

Ann Fernholm  

FÖRFATTAREN TILL "FEJKMATEN" & "STORA BOKEN OM BARN OCH MAT"

Ann Fernholm har disputerat i biokemi och är vetenskapsjournalist. Hennes böcker Ett sötare blod, Fejkmaten och Stora boken om barn och mat har alla blivit storsäljare. År 2014 grundade hon Kostfonden, en ideell organisation som stödjer kostforskning.

Fejkmaten 
Här presenterar Ann Fernholm en unik lista över de vanligaste ingredienserna i vår mat, där över hälften utgörs av socker, tillsatser och andra ultraprocessade ämnen. 

Barn och mat – hur får barn matlust?
Många föräldrar har koll på hur barn lär sig att gå, men få känner till hur bebisar utvecklar sin förmåga att äta och gilla mat. 

Två fantastiska föreläsningar av Ann Fernholm.

 ——–

Rackarungens - Emma kronborg

HÄXAN FÖRR & NU

I 1600-talets Sverige råder missväxt och hungersnöd. Människor är och rädda och förtvivlade. Någon med övernaturliga krafter måste ligga bakom denna misär. Misstänksamheten mot alla som sticker ut från det normala leder till ryktesspridning och snart brinner häxbålen. De läkekunniga kvinnorna använde både växter och magi för att bota sjuka, men stod de i förbund med djävulen? Lyssna till berättelser om kapten Elin, trollkommissioner, flygsalvor, häxhammaren och de mytomspunna växterna i häxans trädgård.

400 år efter häxprocesserna dyker hon upp igen – den vilda, fria kvinnan som vägrar låta sig kontrolleras eller förminskas. Vad finns det för likheter och skillnader mellan medeltidens kloka gummor och 2000-talets feministiska rörelse? Är häxjakten över?

 ——–

Anneli Svensson - Matografiska

TA BÄTTRE MATBILDER MED MOBILEN!

Anneli från Matografiska ger tips och inspiration hur du kan komma igång med, eller bli bättre på matfoto. Du får bland annat lära dig om ljus, bakgrunder, vinklar och komposition. Passar för nybörjare eller den som fotar lite grann.

Anneli är dietist och sysslar med mat på många olika sätt: fotografering, catering, recept och text, facebookgruppen Foodies i Dalsland och underbara Tollebols Kvarncafé om sommaren. För oss på Glupsk känner vi henne bäst som Dalslandstacons upphovsman och omslaget på årets program!

 ——–

 

Maja Klein - Workshop i Keramiken

GÖR DIN EGEN GRÄSKRONA

Bröllopsfloristen Maja Klein återvänder till Glupsk och intar Keramiken med olika sorters gräs och blommor att binda till vackra gräskronor! Maja har länge älskat torpet Anolfsbyn i Dalsland och flyttar snart hit permanent från München. 

Besök hennes workshop i Keramiken. Förmiddags- och eftermiddagspass under både lördagen och söndagen 

 ——–