VI HAR BJUDIT IN GÄSTER!

Programmet till GLUPSK på Dalsland 2022 börjar ta form. Vi har bjudit in massor med gäster för föreläsningar, workshops, musik och mycket annat spännande. Allt från fermentering och fejkmat till skotsk dans och häxor. 

FÖRELÄSNINGAR

Jenny Neikel- SURtanten

FERMENTERA TEMPHE PÅ LOKALA RÅVAROR

Lördag 11:30, Fönsterverkstan
Tempeh är fermenterade baljväxter som vävs samman till ett fast block med hjälp av mögelsvampen Rhizopus. Tempeh är klimatsmart och full av protein, fibrer och umami.  Traditionell tempeh är gjort på sojabönor, men självklart kan du använda dalsländska råvaror istället!

Jenny Surtanten är expert på fermentering med över 20 års erfarenhet och i föreläsningen demonstrerar hon tillverkningen av denna superfood! Hon ger en ordentlig teoretisk grund kring mögelfermentering, framgångsfaktorer och felsökning, tempehns ursprung, hälsofördelar och lite serveringstips. Tillsammans med lokala odlare diskuteras vilka växter som passar att odla för tempeh i Dalsland.

 

——–

Ann Fernholm  

FÖRFATTAREN TILL "FEJKMATEN" & "STORA BOKEN OM BARN OCH MAT"

Lördag 14:30, Fönsterverkstan
Söndag 11:30, Fönsterverkstan
Ann Fernholm har disputerat i biokemi och är vetenskapsjournalist. Hennes böcker Ett sötare blod, Fejkmaten och Stora boken om barn och mat har alla blivit storsäljare. År 2014 grundade hon Kostfonden, en ideell organisation som stödjer kostforskning.

Fejkmaten 
Här presenterar Ann Fernholm en unik lista över de vanligaste ingredienserna i vår mat, där över hälften utgörs av socker, tillsatser och andra ultraprocessade ämnen. 

Barn och mat – hur får barn matlust?
Många föräldrar har koll på hur barn lär sig att gå, men få känner till hur bebisar utvecklar sin förmåga att äta och gilla mat. 

Två fantastiska föreläsningar av Ann Fernholm.

 ——–

FREDRIK PERSSON

ÄPPLEDRÖMMAR I ANOLFSBOL

Lördag 13:00, Fönsterverkstan
I södra Dalsland driver Fredrik Persson en äppleodling. Här planterades våren 2021 drygt 550 träd av utvalda sorter. Ambitionen är hantverksmässig produktion av must och cider. Följ odlingens resa från det första spadtaget till odlingens andra tillväxtår, framtidsplaner och ambitioner.
Fredriks trädgårdsföretag Grön Gestaltning har såväl praktisk erfarenhet som teoretisk högskoleutbildning i ryggen. De sysslar med anläggning, skötsel och utbildning.

www.grongestaltning.se

 ——–

Rackarungens - Emma kronborg

HÄXAN FÖRR & NU

Söndag 13:00, Fönsterverkstan
I 1600-talets Sverige råder missväxt och hungersnöd. Människor är och rädda och förtvivlade. Någon med övernaturliga krafter måste ligga bakom denna misär. Misstänksamheten mot alla som sticker ut från det normala leder till ryktesspridning och snart brinner häxbålen. De läkekunniga kvinnorna använde både växter och magi för att bota sjuka, men stod de i förbund med djävulen? Lyssna till berättelser om kapten Elin, trollkommissioner, flygsalvor, häxhammaren och de mytomspunna växterna i häxans trädgård.

400 år efter häxprocesserna dyker hon upp igen – den vilda, fria kvinnan som vägrar låta sig kontrolleras eller förminskas. Vad finns det för likheter och skillnader mellan medeltidens kloka gummor och 2000-talets feministiska rörelse? Är häxjakten över?

 ——–

Anneli Svensson - Matografiska

TA BÄTTRE MATBILDER MED MOBILEN!

Söndag 14:30, Fönsterverkstan
Anneli från Matografiska ger tips och inspiration hur du kan komma igång med, eller bli bättre på matfoto. Du får bland annat lära dig om ljus, bakgrunder, vinklar och komposition. Passar för nybörjare eller den som fotar lite grann.

Anneli är dietist och sysslar med mat på många olika sätt: fotografering, catering, recept och text, facebookgruppen Foodies i Dalsland och underbara Tollebols Kvarncafé om sommaren. För oss på Glupsk känner vi henne bäst som Dalslandstacons upphovsman och omslaget på årets program!

 ——–

WORKSHOPS

Emma och Rachel från Festival of Thrift

GÖR FRÖPAPPER

Lördag
Besök från Storbritannien
Gör fröpapper med våra vänner Emma och Rachel från Festival of Thrift! Ge nytt blomstrande liv åt gammalt papper. GLUPSK på Dalsland har ett utbyte med två festivaler i England och Skottland. 2019 besökte Bodil Söderlund och Sara Vogel-Rödin den engelska Festival of Thrift. I år ser vi fram emot att välkomna dem till GLUPSK! 

 ——–

Jessica Fleetwood & Sloydtrukken

HANTVERK À LA NOT QUITE

Feministsmeden Jessica Fleetwood är en återkommande Glupskprofil! Många har fått smida med henne genom åren. Nu kommer hon igen med Not Quite & Sloydtrukken. Skriv upp er på listan hos Jessica för att testa ett riktigt hett hantverk! 

Not Quite är föreningen och människorna som med kreativitet och konst som kraft blåst nytt liv i Fengersfors gamla pappersbruk. Passa på att besöka utställningar, butik, galleri och caféet där de belgiska systrarna Mieke och Evi står för maten. 

 ——–

Maja Klein - Workshop i Keramiken

GÖR DIN EGEN GRÄSKRONA

Bröllopsfloristen Maja Klein återvänder till Glupsk och intar Keramiken med olika sorters gräs och blommor att binda till vackra gräskronor! Maja har länge älskat torpet Anolfsbyn i Dalsland och flyttar snart hit permanent från München. 

Besök hennes workshop i Keramiken. Förmiddags- och eftermiddagspass under både lördagen och söndagen. 

 ——–

SCENSAMTAL

Framför Not Quite Café & Bistro

Anders Sandén

LANTHANDELN IN I FRAMTIDEN

Lördag 12.30
Årets Handlarnbutik i Sverige ligger här i Fengersfors! Butikschefen
Anders Sandén berättar om arbetet med att återuppliva
butiken och utmaningar inför framtiden.

 ——–

Karin Hilmér och Karin Stenlund

DEN MAGISKA BIOGASEN FRÅN DALSLAND

Söndag 12.30
I Dalsland finns nu möjlighet att tanka bilen på fossilfri biogas! Ett drivmedel med lågt koldioxid- och partikelutsläpp som skapar ett starkt lokalt kretslopp. Kanske har lantbrukarna i Dalsland redan kommit på framtidens bränsle – både klimatsmart och lokalproducerat. Lyssna på lantbrukare Karin Hilmér och Karin Stenlund, affärs- och miljöstrateg om hur allt hänger ihop.

 ——–

MUSIK

A Swedish Cellist - Petronella Torin

MATMUSIK

Lördag 13.30
Söndag 11.45

Ingredienser: Bellman, Sofia Karlsson, Laleh, Dosis Day, Judy Garland.

Ett saftigt program utvalt från de bästa råvarorna. Lokalproducerad med internationella influenser, speciellt utvalda för en Glupsk publik! Cello och sång är grunden i denna klassiker marinerad i klang och groove. Det blir mat för själen! Med glimten i ögat serveras den med humor och överraskande berättelser.

 ——–

Adam Csenki & Brian Ó hEadhra

SCOTTISH MUSIC & COUNTRY DANCING

Lördag 12.45
Våra gäster från Skottland bjuder på traditionell musik och en chans att prova skotsk dans! Adam och Brian kommer leda oss genom olika danser. Passar alla!

Brian Ó hEadhra är en väletablerad musiker och låtskrivare verksam i Inverness. Brian har rest världen runt med sin musik både traditionell och modern, och har spelat in över 20 album på 30 år. I nomineringen till Gaelic Singer of the year 2020 beskrevs han som den mest lyhörda och engagerade rösten i det gaeliska världen. 

Adam Csenki är musiker och lärare verksam i Hopeman, på Moraykusten. Han är utbildad inom viola, violin och piano vid bla Cambridge University och har marinerat sig själv i den traditionella musikscenen sedan flytten till Skottland. Adam spelar fiol i the Boatshed Band och tar alla chanser att leda olika grupper i skotska danser!

 ——–

Erica Wendt & Peter Broström

EN HYLLNING TILL MONICA!

Lördag 15.00
Erica Wendt är sångerskan med rötterna i Frändefors som frilansar med allt från små viskvällar till Bingoloptto och Mello. Med showbandet James Bomb åker hon Sverige runt och i USA har hon spelat med den berömde Elvis-gitarristen James Burton och Billy Burnett. 2014 blev Erica invald i Rocka Billy Hall of Fame i Jackson TN.

Tillsammans med pianisten Peter Broström från Trollhättan sjunger hon och berättar om Monica Zetterlunds liv, som ligger både Erica och Peter varmt om hjärtat. Följ med dem på en resa genom Monicas liv. Från Värmland till Stockholm, från ord till ton, från sorg till glädje.

 ——-

Chicos Fritos

EN BLUESIG ÖKEN-FLAMENCO FRÅN FÖRR

Söndag
Inspirerade av de sandiga vindarna i östra Andalusien spelar Chicos Fritos en bluesig öken-flamenco från förr. Sitt eget sound skapar de med munspel och flamencogitarr, blandar bluesiga toner och westernklanger med den traditionella musiken från regionen.

Jonathan Bondesson är Sveriges enda masterutbildade flamencogitarrist och Olle Pelayo Lind reser genom hela världens musiktraditioner på sitt munspel. Flamencodansaren på det portabla dansgolvet heter Pia del Norte Pohjakallio.

 ——–

Sara Kanyinda

DALSLANDS HEMLIGASTE LÅTSKRIVARE

Lördag 11.45
Söndag  14.00

Sara kommer med rösten och sångerna som skär i hjärtat. Hon har det innerliga vemodet, styrkan och viljan att beröra i sin musik. Sara brukar släktgården Pylserud i Bränna med får och höns, blommor och musik. 

 ——–

Carita Jonsson

TONER FRÅN EN HALMBAL

Söndag
Dragspelsmusik inspirerad av den dalsländska myllan framförs av Carita Jonsson på halmbalar runtom på festivalen. 

 ——–

DALSLANDS BLÅSORKESTER

Lördag 10.45
Dalslands Blåsorkester spelar vid grindarna och inviger årets festival. Ett kärt återseende under GLUPSK på Dalsland. 

 ——–