VI HAR BJUDIT IN GÄSTER!

Programmet till GLUPSK på Dalsland 2023 börjar ta form. Vi har bjudit in massor med gäster för föreläsningar, workshops, musik och mycket annat spännande. 

FÖRELÄSARE

Emily Bratt

EN ANNAN SLAGS TRÄDGÅRD

Lördag kl. 14.00, Fönsterverkstan
Träffa Emily Bratt, trädgårdsmästaren och författaren som tycker det är dags att prata om trädgård på ett helt nytt sätt. Hon utmanar och ifrågasätter traditionella trädgårdsnormer i både handling och skrift. En spännande föreläsning utlovas! 

 ——–

Ann-Helen Meyer von Bremen

GRÄV DÄR DU STÅR, ÄT DÄR DU BOR

Söndag kl. 12.00, Fönsterverkstan
Varför ser våra mattallrikar och våra landskap ut som de gör? Är maten för dyr eller är den för billig? Och om vi inte är nöjda med dagens matsystem, hur ska vi förändra det?

Ann-Helen Meyer von Bremen är journalist och författare som skriver om lantbruk, mat och miljöfrågor. Hon menar att vi är maktlösa som konsumenter. Vi behöver i stället bli matmedborgare och börja förändra vår del av världen. Hon är aktuell med sin senaste bok Det levande som hon skrivit tillsammans med Gunnar Rundgren. Den handlar om våra relationer med allt det andra levande i naturen. Hennes blogg finns på hungryandangry.se 

 ——–

KÖK

MARIA ZIHAMMOU & LOKALPRODUCERAT I VÄST

MATLAGNING I GLUPSKA KÖKET

Hela helgen
I GLUPSKA köket kommer Lokalproducerat i Väst att husera tillsammans med Dalslandsbördiga matkreatören Maria Zihammou som kreerar smakprover på utställares produkter. Vid ett antal tillfällen under båda dagarna bjuds besökare in för att lyssna på producenter, kockar och andra eldsjälar som berättar om sin egen kulinariska resa.

 ——–

NUNTORP GÅRD & LOKAL MENY

KÖKET LOKAL MENY GÖR COME BACK

Hela helgen, Oceanhallen
I Lokal Meny kök i Oceanen kockar Nuntorp Gård från Brålanda. Besökare får möjlighet att inta en högkvalitativ lunch baserad på lokala råvaror. Nuntorp Gård är en mötesplats för att utbyta livshistorier, glädje, kunskap och erfarenheter, men också för matkulturer, råvaror, produkter och smaklökar.  Besök Oceanen under helgen och njut av deras matkonst.

MUSIK

Olga Kovalenko

DOMRAMÄSTAREN FRÅN ODESSA

Lördag kl. 13.00
Söndag kl. 14.00
Olga Kovalenko – Domramästaren från Odessa kommer att spela för oss båda dagarna i sommar. När kriget bröt ut i Ukraina tvingades hon lämna sitt hemland och lever i Fengersfors under ett residensprogram för musiker på flykt. Olga arbetar som frilansmusiker och musiklärare på det traditionella stränginstrumentet dombra, komponerar musik och har även spelat bas i ett band hemma i Ukraina! I Sverige har hon redan gett många uppskattade konserter. 

Smyglyssna lite här!

 ——–

Dave lord Quartet

ÖRHÄNGEN FRÅN GREAT AMARICAN SONGBOOK

Söndag kl. 11.00
Dave Lord Quartet spelar örhängen från Great American Songbook under två tillfällen på söndagen. 

Bandet består av Dave Lord på trumpet och sång, Tommy Christensen på klaviatur, Lars Pihlström på gitarr, Sören Blom på kontrabas och jazztrummisen Conny Svahn.

WORKSHOPS

HALMENS HUS

HALMGIRLANGER OCH OROAR

Lördag kl. 11-13, 14-16. Söndag kl. 11-13
Oceanhallen
Prova-på halmslöjd för stor som liten. Tillsammans gör vi halmgirlanger och oroar som dekoreras efter eget tycke och fantasi.

Sofia från Halmens Hus leder workshopen båda dagarna. 

Kajsa Söderlund

LEK MED MATEN

Lördag kl. 12-14. Söndag kl. 13-15
Oceanhallen
Bygg snygga stilleben av mat och fota med scenografen Kajsa Söderlund!

Kajsa är sedan över 10 år scenograf i London men har rötterna i de dalsländska skogarna dit hon ofta åker tillbaka. Hon arbetar på allt från musikvideos till fotojobb och reklamfilm. Mest gillar hon egentligen att skapa vackra och roliga bilder från vanliga vardagsobjekt. Frukt och grönsaker till exempel! Kom och prova på att skapa ditt eget stilleben. Lek med maten!

Emelie Rygfelt Wilander

SKAPA SJÄLV I TEXTILA MATERIAL

Lördag kl. 12-15
Keramiken
Inspireras av utställningarna på Not Quite och skapa själv i textila material tillsammans med Emelie Rygfelt Wilander @apinkwarrior. Välkommen alla från 0-100 år till Keramiken!

ANNAT SPÄNNANDE

Hanna Vagant

MED EN HEL TEATER I SIN VÄSKA

Hanna Vagant har en hel teater i sin väska! Med hjälp av den och sina figurer berättar hon sagor från vägarna. Genom hennes drömkikare kan du fundera över världens fantasier.

Då och då stämmer hon upp i en visa på sin mandolin – det är fritt fram att dansa och sjunga med!”

Maria Skog

VIRKAD BUFFÈ

Har ni sett internet-trenden att virka mat? Nu kommer den till Glupsk, fast på riktigt! Vi ställer ut Maria Skogs fantastiska handarbete IRL. Maria bor i Närpes, Finland och driver instagramkontot @virkase. 
Se hennes utställning hela helgen i Fönsterverkstan!

 

Liza Johansson

KOM OCH PRATA SVAMP!

Svampkonsulent Liza Johansson från Fengersfors finns vid Tillsammansodlingens bord hela helgen. Med ”utställning av svamp” och massa samtal, expertråd samt tips på hur du kan förbereda och tillaga din svamp. Du får gärna ta med din egen svampkorg så artbestämmer Liza de där svåra individerna… Det kommer även finnas nyplockad färsk svamp till försäljning. Åmåls bibliotek

BOKBUSS & SAGOTÄLT

Botanisera bland bussens bokhyllor, ta en paus och slå dig ner med en skön bok i sagotältet. Hinner du inte läsa ut den går det bra att låna med sig hem!