Nyhet

Vår glupska bidrottning: Marianne

Marianne och Hanna är årets omslagsflickor i vårt program då de vann förra årets ”Snyggast stånd tävling”. De är värdiga vinnare på många sätt och vi älskar såklart att de har ett 100%-igt track record på vår festival! Under dessa 7 åren har företaget växt, och familjen Westman likaså. Här kommer en liten Q&A med Marianne!

Berätta lite om er?
Mariannes Biodling är en del av lantbruksföretaget Vena Säby Lantbruk. Vi håller till på släktgården Säby, mitt på Dalboslätten söder om Mellerud. Här odlar vi ekologiskt utsäde av bl.a. vitklöverfrö, spannmål och bönor samt höstraps till rapsolja. Bina bidrar med pollinering som är en förutsättning för bra skördar. Både biodlingen och växtodlingen är ekologisk och  certifierad enligt KRAVs regler.

Och vem är du?
Jag som sköter om bina och skördar honungen heter Marianne och är född och uppvuxen på Säby. De första bisamhällena kom hit våren 2011. Därefter har jag gått flera kurser i biodling och honungshantering samt tagit examen från Yrkeshögskolan för biodling och fått gesällbrev från Hantverksrådet. Jag är agronom i grunden och har ett stort intresse för odling och miljö. Jag brinner för att driva ett livskraftigt landsbygdsföretag.

Hur mycket honung och olja blir det på ett år?
Jag producerar ca 3 ton honung och 3000 liter olja per år. Den finns att köpa på många ställen i Dalsland, Göteborg, Värmland och på Reko-ringen såklart.

Vad jobbar ni med att utveckla just nu?
Vi planerar en alléodling, typ av agroforestry, på ett fält här hemma. Ska plantera äpple, hassel och några päron i rader med 24m mellanrum. Däremellan odlar vi som vanligt (spannmål, vallfrö, raps). Detta för att öka produktionen på den yta vi har. Förhoppningsvis blir det mer honung, bättre mångfald (fler nyttodjur som gynnar grödan) och mer mat (tex äppelmust och hasselnötter).

Och slutligen, varför är ni med på Glupsk på Dalsland år efter år?
Jag tycker GLUPSK är bäst och något jag ser fram emot hela året!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.